T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

FAO İstihdam Fuarı

Yayın Tarihi : 20.11.2018

ERIŞIMIN GÜÇLENDIRILMESI AMACIYLA SURIYELI MÜLTECILERIN VE EV SAHIBI TOPLULUKLARIN TARIMSAL BILGILERININ ARTIRILMASI PROJESI

        Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO), Türkiye'deki Suriyeli mülteciler ve ev sahibi toplulukları kapsayacak tarımsal mesleki eğitim projesi gerçekleştirmiştir. Projenin finansmanını sağlayan kuruluş Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) olup, uygulayıcı kuruluş ise Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'dür (FAO) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birincil yürütücü paydaş olmuştur.

       Bu proje  Gaziantep, Adana, Mersin, İzmir, Şanlıurfa, ve Mardin illerinde uygulanmakta olup, toplamda 500 kişinin devamlılık arz eden iş imkanlarına kavuşmasını sağlamak projenin ana fikrini oluşturmaktadır.

             Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından desteklenen "Erişimin Güçlendirilmesi Amacıyla Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Tarımsal Bilgilerinin Artırılması Projesi" Haziran 2018 tarihinde imzalanan protokolle hayata geçirilmiş 20 Kasım 2018 tarihinde İstihdam Fuarı ile başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

            İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve projeye destek veren Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ve Şahinbey Ziraat Odası tarafından proje uygulanmıştır.

          Tarımsal ve hayvancılık alanlarında çalışarak geçimini sağlayan Suriyeli mülteciler ve Türk vatandaşların verilen eğitimlerle daha bilgili ve kalifiye tarım işçisi, haline getirilmesi, sosyal-kültürel adaptasyonunun sağlanması ile istihdamın kolaylaşması projenin amacını oluşturmuştur. Proje, daha önce tarım sektöründe çalışmayanlara ise sektör tarafından ihtiyaç duyulan beceriler kazanma fırsatı sağlayacaktır.

       İlimizde 4 ayrı ilçede eğitim grubu oluşturularak proje kapsamında 175 kişi kursiyer olarak dahil edilmiştir. Toplamda 175 kursiyer projeye dahil edilmiştir. Eğitime katılan toplam 175 kursiyerin 128'sı Suriyeli, 47'ü Türk vatandaşlardan oluşmuştur. Kursiyerlerin 97'sı erkek, 78'i kadın kursiyerlerden oluşmaktadır.

 

1. Bölge (Şahinbey İlçesi-Burç mahallesi)

2.  Bölge (Şehitkamil İlçesi-Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü)

3.  Bölge  (Oğuzeli İlçesi Merkez)

4. Bölge (İslahiye İlçesi Merkez)

5. Bölge (Şahinebey İlçesi - Şahinbey-2 grubu)

İslahiye, Şahinbey ve Şehitkamil gruplarına meyvecilik konularında (üzüm-antepfıstığı-zeytin-nar) eğitimler, Oğuzeli Grubuna ise hayvancılık konularında eğitim verilmiştir.

            Proje eğitimi 02 Ağustos 2018 tarihinde başlamış olup, 05 Aralık 2018 tarihinde sona erecektir. Halen projemiz devam etmekte olup, eğitimler 1 ay teorik eğitim, 2 ay gün işbaşı pratik eğitim şeklinde olmak üzere, toplamda 3 ay (63 iş günü) olarak tamamlanmıştır.

       Proje süresince Kızılay Toplum Merkezi, Halk Eğitim Merkezi ve İŞKUR ile ilgili protokoller yapılarak, bu kurumlarla işbirliği sağlanmıştır.

      Projenin amacına ulaşılması amacıyla 20 Kasım 2018 tarihinde İstihdam Fuarı yapılmıştır. Fuara AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürü, İl Sosyal ve Güvenlik Müdürlüğü, FAO Yetkilileri, UNHCR yetkilileri, kursiyerler, işletme sahipleri ve eğiticiler katılım sağlayarak Proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.