T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇİFTÇİLERİN DİKKATİNE!.. (ANTEPFISTIĞI KARAGÖZKURDU)

Yayın Tarihi : 18.01.2022

Antepfıstığı Karagözkurdu, üreme ve beslenme zararı olmak üzere iki şekilde zarar yapmaktadır. Üreme sırasındaki larvalar ağaçlarda galeri açarak iletim kanallarını tahrip etmekte ve kurumalarına neden olmaktadır. Beslenme sırasında sürgün ve meyve gözleri (Karagöz) diplerinde beslenmekte, meyve gözleri (Karagöz) kurumakta ve dökülmektedir. Karagöz kurdu normal ve bir yıl sonra ürün verebilecek sağlam gözleri tercih eder. Bir ergin 8-10 karagözü veya birkaç sürgünü tahrip edebilir.

            Karagözkurdu zararlısına karşı en etkili ve en ekonomik mücadele şekli toplu halde yapılan TUZAK DAL YÖNTEMİDİR. Zararlının üreme zamanı olan Ocak-Şubat aylarında budama artıkları demet yapılarak her 8-10 ağaçtan birisinin altına ya da gövdesine tuzak olarak bırakılır. Şubat ayından itibaren Mart ayı ortalarına kadar Karagözkurdu erginleri bu dalların içine girip yumurta bırakırlar. Mart ayı sonlarına doğru tuzak dallarda erginlerin ilk giriş deliğinden talaş çıkmaya başlayınca tuzak dallar toplanarak yakılmalıdır. Köy içinde ve civarında bulunan budama artıklarının da aynı zamanda yakılması gerekir. En önemli husus önlemlerin yaygın ve bölgesel olarak yapılması, tuzak dalların ve köy içinde bulunan budama artıklarının yeni erginler çıkmadan toplanıp yakılmasıdır.

27 Mart-27 Ekim tarihleri arasında Antepfıstığı budama artıklarını köy içinde, evinin önünde, bahçesinin kenarında, vs. yerlerde bulunduranlara, Gaziantep Valiliğinin 2022/1 sayılı genelgesi gereği 581 TL. idari para cezası uygulanacaktır. Para cezasına maruz kalmamak için ANTEPFISTIĞI BUDAMA ARTIKLARINI YAKINIZ.



                Antepfıstığı Karagözkurduna karşı kimyasal mücadelede kullanılacak ruhsatlı ilaç bulunmamaktadır. Bu nedenle kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.

   

             Tuzak Dal Yöntemi                                      Karagözkurdu Zararı


ÜRÜNÜNÜZ BOL VE BEREKETLİ OLSUN

 

İl Tarım ve Orman  Müdürlüğü

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi   GAZİANTEP

(Tel) : 321 10 66 – 321 10 67