T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Düzenli Sulama Yaparak ve Hasadı Geciktirmeyerek Karpuzda İklimsel Kaynaklı kaynaklı Çatlamaları Önleyebiliriz

Yayın Tarihi : 29.08.2023

​Karpuz Yetiştiriciliği Yapılan Alanlarda Meyve Çatlamaları:

İlimiz ve komşu İllerinin (Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa) genelinde karpuz yetiştiriciliği yapılan alanlarda meyve çatlamaları sorunları ile karşılaşılmıştır.
İlimizde karpuz yetiştiren çiftçilerin çoğundan gelen şikayetler üzerine tüm İl Müdürlüğümüz teknik personellerince karpuz alanları gezilmiş, yerinde tespit ve incelemeler yapılmıştır.
Karpuz tarlalarından hastalık ve zararlı varlığı, fideden kaynaklı bir sıkıntı olup olmadığı, virüs, bakteri vb etkenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı konularında net teşhis konabilmesi adına karpuz alanlarında meyve örnekleri alınarak Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne numuneler gönderilmiştir. Analiz sonucu gelen raporda; karpuzdaki çatlamaların iklimsel değişikliklerden dolayı, hava neminin düşük, havanın kurak olması ve gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olması gibi iklimsel faktörlerden kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilik yapan çiftçilerimizin sulamayı düzenli yapmaları ve hasatı geciktirmemeleri önemle rica olunur.